Bükkaljai kőkulTÚRA – Egerbakta és Sirok kőemlékei

Bükkaljai kőkulTÚRA – Egerbakta és Sirok kőemlékei

2018-ban is folytatjuk a Hungarikum címmel kitüntetett bükkaljai kőkultúra főbb látnivalóit és legérdekesebb helyszíneit bemutató Bükkaljai kőkulTÚRA túrasorozatunkat, melynek során havi egy alkalommal, különböző helyszínekre kalauzoljuk a résztvevőket.

Láthatjuk majd a Bükkalja tufába vájt ódon borospincéit, hatalmas kőhodályokat, otthonos barlanglakásokat, kőbújókat, patakokon és árkokon átívelő kőhidacskákat, kőfalú házakat, kőkerítéseket, kőpadokat, művészien faragott sírköveket, út menti feszületeket és szobrokat, különleges szurdokokat és természetesen a rejtélyes kaptárköveket is.

A túrasorozat következő alkalma 2018. május 12-én, szombaton kerül megrendezésre, Egerbakta és Sirok kőemlékeinek a bemutatásával. A túra igazi kaptárkő-kuriózumokat tartogat: meglátogatjuk a Bükkalja egyik legkevésbé ismert fülkés sziklacsoportját, az Egerbakta határában emelkedő kaptárköveket, illetve a Sirok-rozsnaki sziklakúpokat, melyek szintén kiesnek minden túraútvonalból. Ezután besétálunk Sirokba, ahol a környék legnagyobb sziklavára mellett emelkedik a Törökasztal, vagy Oltárkő sziklatornya, melynek a tetején találjuk a kaptárkövekre jellemző „áldozati üstök” legnagyobbikát.

Időpont: 2018. május 12. szombat

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! 

Jelentkezni az alábbi linken lehetséges: https://goo.gl/forms/r6HACNn5hgRdL4mE2

Útvonal: Bátor-Bükkszéki elágazó – Rábca-völgy – Szent-völgy, kaptárkövek – Rozsnak-völgy, kaptárkövek – Sirok – Siroki-vár

Táv/szintemelkedés: 18 km/320 m (közepesen nehéz túra)

Időtartam: 8 óra

Találkozóhely és időpont: Bátor-bükkszéki elágazó; 8:30-kor (indulás: legkésőbb 8:45-kor)

A busz 8.00-kor indul Egerből, 8.32-kor van a megjelölt buszmegállóban. Az autókkal a szomszédos bekötőúton (az Országos Kék-túra nyomvonalán, Rozsnak-Sirok felé) lehet leparkolni.

Visszaérkezés Egerbe: 17:15-re, a Sirokból 16:41-kor induló busszal.

Az autókhoz szintén ezzel a busszal átszállással, vagy gyalog, az OKT-n keresztül vissza, Sirokból még kb. 1,5-2 óra séta.

Túravezető: Klein Dávid (+36305070747)

Comments are closed.